Mikä on hyväksytty kiinnitystapa liikennemerkeille?
VASTAUS: Liikennemerkkistandardi EN-SFS 12899 antaa mahdollisuuden valmistaa ja käyttää erilaisia kiinnitystapoja. CE-hyväksytty liikennemerkki voidaan kiinnittää joko läpi rei´ittämällä tai käyttää erilaisia heijastavaa kalvoa läpäisemättömiä kiinnitystapoja.
Mitä pohjamateriaalia käytetään liikennemerkeissä?
VASTAUS: Vaneria tai alumiinia
Yleisimmät pohjamateriaalit CE-hyväksytyillä liikennemerkeillä ovat vaneri tai alumiini. Liikenneviraston vuonna 2015 voimaan tulevat uudet ohjeistukset ja määräykset eivät ota kantaa merkin pohjamateriaaleihin.
Lisäksi liikennemerkkistandardi SFS-EN 12899 ei ota kantaa liikennemerkkien pohjamateriaaleihin.
Mitä tarkoitetaan liikennemerkin kalvoluokituksella?
VASTAUS: Liikennemerkkien kalvot on luokiteltu heijastavuuden perusteella eri luokkiin, jotka merkitään R1, R2 ja R3. Näillä luokilla kuvataan kalvon kykyä palauttaa ajoneuvojen valoa takaisin kuljettajalle, mikä on ratkaisevaa merkintöjen näkyvyydelle erityisesti hämärässä, pimeässä tai huonoissa sääolosuhteissa.
-
R1-kalvo
R1-luokan kalvot tarjoavat vähimmäistason heijastavuutta. Niitä käytetään alueilla, joissa liikenneolosuhteet ovat rauhallisempia tai missä erittäin korkea heijastavuus ei ole välttämätöntä. R1 täyttää perusvaatimukset, mutta näkyvyys ei ole yhtä erinomainen kuin korkeampien luokkien kalvoissa. -
R2-kalvo
R2-luokan kalvot edustavat keskitasoista heijastavuutta. Ne ovat yleisimmin käytettyjä normaaleissa tieliikenneolosuhteissa ja takaavat, että liikennemerkki näkyy hyvin useimmissa olosuhteissa, mikä parantaa turvallisuutta ja ohjauksen selkeyttä. -
R3-kalvo
R3-luokan kalvot tarjoavat korkeimman heijastavuuden. Ne on suunniteltu vaativiin liikenneympäristöihin, kuten moottoriteille ja alueille, joissa liikenne on nopeaa ja näkyvyysolosuhteet haastavat. R3-kalvot varmistavat, että merkki heijastaa valoa erittäin tehokkaasti, mikä parantaa sen havaittavuutta pimeässä ja huonoissa sääolosuhteissa.
Näiden luokkien avulla varmistetaan, että liikennemerkit täyttävät niille asetetut näkyvyysvaatimukset ja tarjoavat kuljettajille selkeää ja luotettavaa ohjausta eri olosuhteissa.
Pitääkö liikennemerkit olla CE-hyväksyttyjä?
VASTAUS: Kaikkien pysyvien liikennemerkkien pitää olla CE-hyväksyttyjä. Liikennetuotteet Oy:llä on CE-merkintäoikeus standardin SFS EN 12899-1 mukaan.
Käytännössä CE-hyväksyntä tarkoittaa, että:
- Tuotteen suunnittelu ja valmistus ovat standardien mukaisia.
- Testaus ja arviointi on suoritettu, jotta voidaan varmistaa merkki toimii luotettavasti kaikissa olosuhteissa.
- Tuotteen jäljitettävyys on varmistettu, mikä helpottaa laadunvalvontaa ja mahdollisten ongelmien korjaamista.
CE-merkintä on tärkeä sekä liikennemerkkien valmistajille että käyttäjille, sillä se tarjoaa varmuuden siitä, että merkit ovat laadukkaita ja turvallisia käytössä.
Väliaikaiseen käyttöön tarkoitettujen liikennemerkkien ei tarvitse olla CE-hyväksyttyjä.
Miten liikennemerkki asennetaan?
VASTAUS: Nettisivuillamme on ohjeet liikennemerkin asennusta varten, Liikennemerkkien asennusohje. Lisää asennusohjeita on saatavissa liikenneviraston sivuilta. Asiakaspalvelumme auttaa myös mielellään näissäkin tilanteissa, p. 020 456 8100.
Kuinka nopeasti liikennemerkit valmistuvat?
VASTAUS: Työaika liikennemerkeissä vaihtelee sesonkiaikojen mukaan. Normaalisti tyäaika on n. 4-7 työpäivää. Valmiina varastosta meiltä löytyy yleisimpiä varoitus-, kielto- rajoitusmerkkejä sekä määräysmerkkejä.
Voiko liikennemerkkejä pestä?
VASTAUS: Kyllä voi!
Nettisivuillamme on liikennemerkkien pesua varten ohjeet, Liikennemerkkien_pesuohjeet. Ilkivallalle alttiille paikoille on mahdollista saada liikennemerkkeihin erillinen graffiti-suojakalvo, joka kestää enemmän pesua ja hankausta.
Kuka voi tilata liikennemerkkejä?
VASTAUS: Kuka vain!
Muistettava on, että maanteiden varteen asennettavien liikennemerkkien, opasteiden, ilmoitusten sekä mainosten pystytykseen tarvitaan lupa elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselta.
Katuverkolla luvanmyöntäjä on kunta ja yksityisteillä tien omistaja.
Katso tarkemmat ohjeet www.ely-keskus.fi/web/ely/opasteet tai ota yhteyttä Liikenneviraston ja ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalveluun p. 0295 020 600 (ma-pe klo. 9-16).
Voiko liikennemerkin itse suunnitella?
VASTAUS: Ei voi!
Mutta asiakas voi itse suunnitella erilaisia opasteita ja kilpiä huvi – ja hyötykäyttöön. Liikennetuotteet Oy toteuttaa liikennemerkkien lisäksi paljon erilaisia opasteita ja kylttejä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään näissä asioissa, joten otathan yhteyttä meihin myynti@liikennetuotteet.fi tai puh. 020 456 8100.