Tietoa liikennemerkeistä

Liikennemerkin tilaaminen – ostajan tietopaketti

Liikennemerkit ja liikenneturvalaitteet nopeasti Liikennetuotteelta. Kun haluat tilata ja asentaa liikennemerkin, seuraavista kysymyksistä vastauksineen saattaa olla apua.

1. Tarvitsenko luvan liikennemerkin pystyttämiseen?

Pysyvien liikennemerkkien ja opasteiden asentamiseen tarvitaan pääsääntöisesti aina lupa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) antaa luvat pysyvien liikennemerkkien ja / tai opasteiden pystyttämiseen maanteiden varsille. Katuverkolla liikennemerkkien ja / tai opasteiden luvanmyöntäjä on kunta tai kaupunki ja yksityisteillä tienomistaja.

Tilapäisen ilmoituskyltin tai -opasteen asentamiseen ei enää tarvita erillistä lupaa. Tilapäisellä ilmoituksella tarkoitetaan vain ajallisesti rajattuun tapahtumaan liittyvää ilmoitusta. Tilapäinen ilmoitus voidaan asentaa aikaisintaan kuukausi ennen tapahtumaa ja tilapäinen ilmoitus tulee poistaa viimeistään viikon kuluessa tilaisuuden järjestämisestä.

Teiden varsille on mahdollista asentaa myös erilaisia mainoksia. Nämä mainokset eivät saa sisältää mitään liikennemerkkeihin liittyviä symboleita tai värityksiä. Mainokset eivät saa myöskään olla heijastavia. Oheisesta väyläviraston julkaisusta saa lisätietoja näistä teiden varsille asennettavista mainoksista.

https://vayla.fi/documents/20473/250185/lm_2016_Tienvarsimainos_2.7.2018.pdf/d117d344-af4f-4685-9369-974fd2f984fb

Lisätietoja liikennemerkkien, opasteiden ja tilapäisten ilmoitusten luvista saa lisätietoja ELY-keskuksesta

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/opasteet

2. Millaisista materiaaleista liikennemerkkejä valmistetaan?

Liikennemerkkejä voidaan valmistaa useista eri pohjamateriaalivaihtoehdoista. Näistä yleisimmät ovat liikennemerkkivaneri tai alumiini. On myös olemassa erilaisia komposiittimateriaaleja.

Liikennemerkkien heijastavia kalvoja on kolmea eri luokkaa R1, R2 ja R3. Suurempi numero kuvaa kalvomateriaalin paluuheijastuvuuden suurempaa arvoa. Näistä R1 on perusheijastava materiaali, jota käytetään yleisimmin taajama-alueilla. R2 on voimakkaammin heijastava materiaali, jota käytetään isommilla teillä ja R3 on erittäin hyvin heijastava materiaali, jota käytetään tietyömailla/erityistä huomiota vaativissa kohteissa sekä ajokaistojen yläpuolisissa opasteissa.

3. Saanko itse valita liikennemerkin koon?

Liikennemerkeistä on olemassa kolme virallista kokoa. Näitä ovat pieni, normaali ja suuri koko. Yleisimmin käytetty koko on normaali. Liikennemerkkien koot on määritelty Liikenneministeriön päätöksessä liikenteen ohjauslaitteista (203/1982, muutettu 384/1994 12§).

Opasteet valmistetaan yleensä mittapiirrosten mukana. Kun haet ELY-keskukselta lupaa opasteen pystyttämiseen, saat lupapäätöksen mukana mitoituspiirustukset, joiden mukaisesti opasteet valmistetaan.

Liikennemerkit Liikennetuotteelta nopeasti asennettuna
Liikennemerkit Liikennetuotteelta nopeasti asennettuna

4. Voinko itse suunnitella liikennemerkin?

Kyllä voit. Epävirallisia liikennemerkkejä (esimerkiksi erilaisia merkkipäivämerkkejä), kiinteistöopasteita ja aluekylttejä voit suunnitella hyvin itse. Oman valmistuksemme ansiosta voimme tehdä juuri sinun tarpeisiisi sopivan kyltin. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin suunnittelemme yhdessä sinun tarpeisiisi sopivan kilven.

https://liikennetuotteet.fi/yhteystiedot/

5. Pitääkö liikennemerkkien olla CE-merkittyjä?

Kaikkien pysyvään käyttötarkoitukseen tarkoitettujen liikennemerkkien tulee olla CE-merkittyjä. Liikennemerkit CE-merkitään standardin SFS EN 12899 mukaisesti. Liikennetuotteet Oy:llä on CE-merkintäoikeus standardin SFS EN 12899-1 mukaan. CE-merkintä ei ota kantaa liikennemerkkien pohjamateriaaleihin, kiinnitystapaan tai väritykseen. Liikennetuotteet Oy varmistaa CE-merkinnällään, että sen valmistamat liikennemerkit ja opasteet täyttävät standardin SFS EN 12899 vaatimukset.

6. Tarvitseeko liikennemerkille erikseen valita kiinnike?

Kyllä, liikennemerkin hintaan ei automaattisesti sisälly mitään kiinnikettä. Kiinnitystarpeita on erilaisia ja siksi meiltä löytyykin omavalmisteina iso määrä erilaisia kiinnikkeitä erilaisiin kiinnitystarpeisiin. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään oikean kiinnikkeet valinnassa.

7. Väyläviraston vaatimukset

Väylävirasto (entinen Liikennevirasto) on antanut ohjeita koskien liikennemerkkejä ja niiden käyttöä teillä. Väyläviraston määräyksiä, joita kaikkien tulee noudattaa, on kaksi:

  • Liikennemerkkien heijastusluokan tulee olla vähintään R1
  • Liikennemerkkien heijastavan kalvon koon tulee olla vähintään mittapiirroksen mukainen (max. 10mm suurempi) ja pohjan tulee olla 1-5mm suurempi kuin heijastavan kalvon.

Muita ohjeen kohtia tilaaja voi halutessaan noudattaa tai olla noudattamatta. Ohje löytyy seuraavasta linkistä:

https://julkaisut.vayla.fi/pdf3/lo_2013-20_liikennemerkkien_rakenne_web.pdf

8. Miten voin tilata liikennemerkin?

Tilauksen voit jättää meille monella eri tavalla. Olemme avoinna arkisin klo. 8.00-16.00 välisenä aikana. Tänä aikana voit tulla toimistoomme ja tehdä tilauksen suoraan paikan päällä. Meille voit myös aina soittaa aukioloaikojemme puitteissa. Tilaus on mahdollista tehdä myös netin kautta joko sähköpostilla tai kotisivujemme kautta sieltä löytyvällä lomakkeella. Oheisesta linkistä löytyvät kaikki yhteystietomme:

https://liikennetuotteet.fi/yhteystiedot/

9. Mistä saan lisätietoja liikennemerkeistä

Jos haluat tutustua vielä liikennemerkkeihin ennen yhteydenottoa, niin voit käydä katsomassa lisätietoja oheisista linkeistä:

Päivitetyn tuotekuvastomme löydät aina osoitteesta https://liikennetuotteet.fi/tuotekuvasto/

2024 TUOTEKUVASTO

Lataa tuotekuvasto talteen

Lataa uusittu vuoden 2024 tuotekuvasto itsellesi talteen. Saat sen sähköpostiisi, joten se löytyy jatkossa aina sieltä!

    liikennetuotteet-kuvasto-2024